Irak
 

VIL DU VIDE, HVEM DE AMERIKANERE ER, SOM STYRER IRAK?


Introduktion til PressInfo 183 fra TFF (The Transnational Foundation for Peace and Future Research). Baggrund om de 32 ledende amerikanere, som i dag styrer Irak. Dokumentet rummer hundrevis af links til kilderne, og er mere omfattende end nogen anden analyse af den nye administration, som har overtaget Irak. Det er udarbejdet af TFF-direktør Jan Øberg - og foreligger kun på engelsk.

Jan Øberg


Hvem er disse amerikanere?

Først og fremmest militærfolk, højre-republikanere, Israel-lobby, Rumsfeld-, Perle- och Wolfowitz-folk, centralt placerede i krigen mod terror og Homeland Defence, CIA, pro-stjernekrig, høge i forsvarspolitikken, Kissinger Associates, rødder i det militærindustrielle kompleks, medarbejdere i militære "konsulent"virksomheder, advokater uden følelse for menneskerettigheder, medarbejdere i de mest reaktionære "think tanks" - og naturligvis mennesker med en lang erfaring fra olieindustrien. Og sådan kan man blive ved.
Kun en håndfuld har nogen erfaring med genopbygning efter krig, med konfliktløsning, forsoning, økonomisk udvikling eller uddannelsespørgsmål.Kun et par stykker har nogensinde besøgt Irak.
Ikke en eneste af de erfarne og meget seriøsa FN-medarbejedere, som arbejdede i Irak, er med.

Analysens forfatter Jan Øberg siger:
- Det påstås at amerikanerne skal skabe demokrati och frihed i Irak. Men når man undersøger hvad det er for mennesker som har fået dette job, forstår man at det er ren propaganda. Lederne er et helt ideologiseret bundt med mere eller mindre ubehagelig baggrund. De er totalt irrelevante for Irak og rapporterer kun til Bush og Rumsfeld, ikke til nogen international organisation.

- Det er nu medierne burde være i Irak og overvåge hvordan landet koloniseres. Den skade som nu tilføjes Irak kan på sigt vise sig at blive meget værre end den fysiske destruktion under krigen.

- Mange medier har ukritisk fremvist 55 "onde" irakere på amerikanske spillekort og anvendt termer som "Dr. Bakteria" og "Fru Miltbrand" om irakiske forskere uden at fremlægge det mindste bevis for deres deltagelse i produktionen af masseødelæggelsesvåben. Burde de ikke have gravet lidt i de fakta som findes om det nye autoritære styre i Baghdad - hvis de er frie medier? Skulle mangemillion-forskningsinstitutter ikke kunde have gjort, hvad TFF nu har gjort - hvis de bedriver fri forskning?

- USA kunne næppe have valgt en bande ledere for Irak som er udryk for større foragt for det irakiske folks behov og forhåbninger om lige præcis frihed og demokrati end dette. Det er på tide at vågne op - også for den danske og den svenske regering," slutter Jan Øberg.

Analysen (i tre dele) findes her
http://www.transnational.org/pressinf/2003/pf183_AmericansInIraqPart1.html

- End -